Äventyr i Säfsen

Öppet spår närmar sig med stora steg. Helgen som var spenderades i Säfsen, med KJ och min svåger. Det var en helg jag sent kommer glömma! Vi hade fina planer, vi skulle åka 40km på lördag förmiddag, 20-25km på lördag eftermiddag. På söndagen var planen att vi skulle köra 30km på förmiddagen innan hemresa. Vi kunde dock inte riktigt följa planeringen….

Vi vaknade i god tid på lördagen, åt grötfrukost som sig bör och sen satte vi igång med vallningen. Jag vallade med Rode multigrade blandat med lite rossa-klister, eftersom det var nån plusgrad, lite gränsfall. Det torde vara ett säkert kort enligt min pappa som är en grym vallare! Vi vallade klart och begav oss in till Säfsen, på vägen började det snöa. När vi väl var framme i Säfsen var det 0 grader, och kräksnö…. Vi släppte av KJ, som skulle springa långpass medan vi åkte långpass skidor. Han trippade iväg i kräksnön, det såg ganska skönt ut faktiskt.

Åter till vårat uppdrag: Skidåkning. Hur bra funkade det med klister? Inte alls… Efter 200 meter hade våra skidor förvandlats till styltor, omöjligt att ta sig fram med andra ord. Vi garvade åt det hela, vad ska man annars göra? Vi letade reda på en vallabod och gjorde rent skidorna, och satsade istället på burkvalla. När vi väl var klara med det, var bilen helt översnöad, vi var iskalla & dyngsura men dock vid gott mod. Nu skulle vi åka minst en timme, oavsett om vi hade fäste eller ej. Vi stegade iväg mot spåren och satte på oss skidorna, YES – jag hade superduper-bakhalt (=det fryser inte under). Bingo, nu skulle jag i alla fall kunna staka mig fram en timme eller två. Vi tog sats och skidade ner för första backen, sedan försvann spåren… Det hade ju som sagt kräksnöat, i tre timmar vid det här laget. Vi var alltså mitt i skogen, i Säfsen, och det fanns inga spår och inga banmarkeringar… Det vara bara att vända. Lagom tillbaka vid parkeringen mötte vi upp en nöjd KJ som sprungit 26km. Hans första fråga: Hur långt har ni åkt? Han trodde oss inte riktigt när vi sade att vi åkt 1,3km. Misären var ett faktum, värre än såhär blir det inte!

GOPR0621.jpg

Vi tog dock nya tag på eftermiddagen, och samlade ihop 30km. Och söndagen gick helt enligt plan, trots spöregn och lite halvkassa spår.

Det är så enkelt med skidåkning. Eller inte…. icon_smile.gif Jag tröstar mig med att föret på Öppet Spår i alla fall inte kan vara värre än vad det var under lördags förmiddagen.

 

 

 

Öpnna i nytt fönster