Varför betyder kvalplatsen så mycket för mig?

Alla triathleter vet vad Ironman Hawaii är. Alla långdistans-triathleter har någon gång tänkt tanken att det vore stort att få vara med på Ironman Hawaii. Ca. 200 000 triathleter deltar varje år i kvaltävlingar till Hawaii Ironman – 1900 får chansen att starta.

Vintern 2009 satsade jag hårt på mitt idrottande. Jag hade verkligen bestämt mig, jag ville fortsätta, jag ville följa min träningsplanering till 100%, jag ville uppåt. Men som så många andra hårt satsande athleter fick jag ont. Jag fick ont i ryggen och mitt högra ben. Jag fortsatte träna ända tills jag inte kunde gå. Då förstod jag att jag behövde hjälp. Jag sökte hjälp men fick ingen. Mediciner fick jag, i mängder. Men hjälp fick jag inte.

Hjälp fick jag först vid års-skiftet 2009/2010, ca 11 månader senare. Vid det här laget var jag sängliggande, heltidssjukskriven, och åt morfinliknande preparat dagligen. Då lämnade jag Landstinget bakom mig och valde att träffa Dr. Svante Berg. Svante jobbar på Stockholm Spine Center. Svante trodde på mig. Svante såg på mina MR-plåtar att jag var skadad. Skadad på riktigt. Det kändes fantastiskt att för första gången bli trodd, att en riktig läkare förstod att jag hade ont på riktigt.

Svante opererade mig i maj 2010. Jag fick då en diskprotes inopererad i ländryggen. Jag fick höra att elitidrottandet nog var över för min del, men jag hade släppt det för längesedan – jag ville få tillbaka ett normalt liv. Ett liv utan morfin. Ett liv med ett jobb. Ett liv utanför sängen. Framför allt, ett liv utan smärta.

Efter operationen följde en tid med rullstol, gåstol och kryckor. Två månader efter operationen var jag hyfsat på benen. Tre månader efter operationen köpte jag en Monark testcykel. Någonstans här bestämde jag mig för att försöka cykla regelbundet. Jag blev bättre och bättre. Jag var nitisk med mina rehab-övningar. Jag gav aldrig upp mina drömmar.

14 månader efter operationen gick jag i mål på Tjörn halv-Ironman.

I början av 2013 var jag en av dessa 200 000 triathleter som var anmäld till en kvaltävling. Tre år och tre månader efter operationen stod jag på startlinjen för Ironman Kalmar. Loppet gick bättre än jag någonsin vågat drömma om.

Från och med den 17/8 2013 är jag en av de 1900 lyckliga som innehar en startplats till Hawaii Ironman. Det är stort!

RT0437_33412.jpg
Jag låter bilden tala för sig själv – ibland säger en bild mer än tusen ord.
Anything is possible

Förutom Svante Berg, har jag haft förmånen att hela vägen stöttas av fantastiska människor.

Min tränare Joachim Willén. Min man Karl-Johan och hela min fina familj.

 

 

Öpnna i nytt fönster