Brons i långdistans-SM – Race report

Dagarna innan har jag känt mig lugn och harmonisk, toppningen har funkat bra även om jag haft lite för lite volym i träningen för att kunna genomföra en riktig toppning, det har mestadels varit fokus på att bli riktigt pigg, inte det enklaste som småbarnsförälder =)

Morgonen i Motala var ganska behaglig, bra stämning och uppehållsväder. Det var gott om tid för check-in och skitsnack innan starten för den förkortade simningen, det var kallt i luften så trots 16 grader i vattnet blev 3000m istället för 4000m. Jag fick en usel start, trängdes lite med Kasper Johansson och nån annan snubbe till höger om mig, fick ett slag så att glasögonen hoppade snett och drog samtidigt en rejäl kallsup, där missade jag tätgruppen så när jag väl hittade in i min rytm fick jag jaga hela vägen runt. Till slut var jag 5:a ur vattnet på tiden 41.32.

I T1 drog jag på en cykeltröja och strumpor. Hade bra flyt inledningsvis på cykeln och körde lugnt och kontrollerat uppför Brinkenbacken, väl uppe tappade jag båda(!) mina flaskor där man svängde ut på Linköpingsvägen, tvekade en sekund men bestämde för att rulla vidare och ta langning i Fornåsa, dit klarade jag mig utan vatten även om det inte var optimalt att “torräta” gel. Trist att se Patrik Nilsson stå med kramp bredvid vägen, hoppas du får ordning på det där Patrik!

Vid första vändpunkten märkte jag att KJ och Rasmus Henning inte var så långt före, väldigt inspirerande att vara med i täten tillsammans med de grabbarna! Lyckades få med mig en flaska i första langningen, det var Enervits sportdryck som jag inte tränat/tävlat med på många år men det viktiga var ju att komma igång med vätska och energi. Det är lite gulligt att de i depån tror att man agerar som på vätternrundan, typ stannar och snackar över en bit gurka. Jag tycker de ska åka till en Ironman-tävling och studera depåarbete. Med det sagt vill jag ändå ge en stor eloge till tävlingens funktionärer, vilka hjältar som står ute hela dagen i regnet för att vi ska få tävla!

Cykelvarv 2 började jag frysa, fokuserade på tävlingen och på att få i mig energi. I slutet av varv 3 kom Bjälkemo ikapp så vi två var tillsammans in mot T2. Det var en riktig kall resa på cykeln, men det gäller att inte fokusera så mycket på det utan bara försöka köra så smart som möjligt, långdistans är en kamp mot demonerna i huvudet och dagens cykelmoment blev bra träning i att tänka positivt. Cykeltiden blev 3.08.13, tappade 2,5 min på KJ men tog 2 min på Henning.

Ut på löp seglade George iväg ganska direkt, jag tog mitt egna tempo och kände hur benen blev mer och mer stumma. Började redan i första depån att gå för att dricka mycket vatten och cola, här gällde det att hålla energinivån så hög som möjligt. Fick bra langning av Anna och Linnea Holmertz och inte minst bra pepp av alla runt banan! På varv två sjönk farten ytterligare men jag hade ännu inte förlorat någon placering. Ut på 3:e gick “killen i Giant-kläderna” förbi, hejdå sm-medalj tänkte jag eftersom jag inte hade en aning om vem han var men antog att det var någon svensk som gått och blivit med cykelspons. Jag fortsatte att äta mig igenom depåerna och hornen växte ut allt mer, jag visste att Robertsson och Brümmer var på jakt där bakom och man vet ju aldrig vad som händer framför heller. Jag ville verkligen visa att jag vill ha en landslagsplats till VM så jag slet som ett djur och lyckades få upp farten lite under sista varvet, in mot upploppet hörde jag att jag hade en bronsplats i SM, det kändes helt overkligt och fantastiskt härligt! Giant-killen hette Adriel Young och kom från Australien =) Tog Martin Karlssons NocOut.se-skylt och gick i mål hur nöjd och stolt som helst, vilken känsla att ha en SM-medalj i långdistanstriathlon!

När första euoforin lagt sig föll jag ihop helt tom men väldigt lycklig, underbar känsla att mötas av familj och vänner i målfållan. Efter dopingkontroll och lite mat var det prisutdelning och sen hemfärd till Linköping med många tankar snurrandes i huvudet. Ända sedan det blev officiellt att Motala skulle arrangera VM har det varit mitt långsiktiga mål, känns som att detta verkligen var ett bra steg i den riktningen.

Grattis till alla som fullföljde tävlingen, bra kämpat!

 

Motala-pallen.jpg

Medaljörerna

Motala-T1-1024x683.jpg

T1 – Foto Tomas Hagstöm

 

Motala-kollage.jpg

Foto Olivia Käll

 

 

 

Öpnna i nytt fönster