Den effektiva människan

qt7b9144.jpg?w=300&h=199

Citron på Hvar Foto: Linda Modin Klemner

…är ett uttryck som är välanvänt och som mestadels förknippas med framgång. Den som är effektiv hinner mer än andra. Jag ser mig som en effektiv person och har satt mycket stolthet i att vara en sådan, hela mitt liv.

Jag berättar gärna för andra om att jag är en kvinna som har ett högt tempo, t.o.m när jag går. Jag kan skratta lite och berätta vidare om att jag är en sådan människa som gärna småspringer som om jag hade bråttom fast jag egentligen inte har det. Jag är en person som är snabb bara ”av mig själv”.. Jag reflekterar över vilket sätt jag snabbast skalar räkor, hänga tvätt eller klipper gräsmattan. :)

qt7b9705.jpg?w=300&h=199

Foto: Linda Modin Klemner

Inte har jag någonsin kunnat sova om morgonen, varesig som barn eller tonåring. Inte har jag legat och latat mig i en soffa och tittat på TV. Nej, usch och fy, jag har farit fram som en virvelvind, fram och tillbaka, hit och dit. Jag har tyckt att det är en bra egenskap hos mig. Jag ville hinna med mer, leva mycket och vila i graven. Jag ville ta ansvar för innehållet, fylla till bredden.

Kvantitet kanske mer än kvalitet? Vad innebär det att vara framgångsfull? Vad är lycka och livskvalité?

qt7b9706.jpg?w=200&h=300

Foto: Linda Modin

Sedan några år har jag alltmer börjat landa i att det är motsatsen till mängd upplevelser som måste bli mitt mål. Det skulle vara bra för mig. Jag behöver sänka farten, ligga stilla en stund, andas, se mig om, känna dofterna. Njuta av att bara vara helt onyttig och helt skippa effektivitetstankar.

Vi är olika och behöver förstås röra oss i olika riktningar. Jag tror inte på ytterligheter, det ena utesluter inte det andra. Plötsligt kom ordet balans in i bilden. Till slut kanske jag kommer att hitta den?

Lyssna gärna på ”P1 Kropp och själ – om den effektiva människan”


5558 b.gif?host=kathrinmortel.wordpress.com&blog=41095573&post=5558&subd=kathrinmortel&ref=&feed=1

Öpnna i nytt fönster