Snabbare är inte alltid bättre…

Nu styr vi över till något trevligare än cykelolyckor, regn och ambulanser. Nu behöver vi ventilera lite kring det roligaste som finns i världen, triathlon och Ironman! :)

Idag är dagen D för många triathleter i Sverige. Detta är dagen då Ironman Kalmar går av stapeln. I morse startade drygt 2500 våtdräktsklädda förväntansfulla människor sin långa, långa resa, (3.8 km sim, 180 km cykel och avslutade med 42 km löpning).

De flesta gör nog loppet på någonstans mellan 10-13 timmar, några snabbare, några långsammare. Oftast beror skillnaden i resultat på hur mycket tid och energi man investerat i att träna de olika grenarna. Andra variabler som självklart påverkar resultatet är ålder, kön, material, energitillförsel, talang, mental styrka och dagsform. Sedan finns det ju massor av andra förtret som kan hindra prestationen så som funktionshinder, skador, infektioner, kramp, magtjall..ja ni vet också att det finns en hel del som måste stämma dagen D, en hel del. Ibland ska man nog ha lite tur också!

Alla som genomför en Ironman, oavsett sluttid är just precis det, en Ironman/Ironwoman. Jag brukar ivrigt påminna mig själv och andra om att de som är de modigaste och de starkaste kanske faktiskt är de som inte ägnat sitt liv åt sporten. Det kanske är de som kämpar och sliter i långt många fler timmar än de snabbaste. De som trots sin ovana ger sig ut långt utanför sin trygghetsbox och går i mål efter kanske 15-16 timmar. De har då hållit på med sin ironman i nästa dubbelt så lång tid som de snabbaste männen.

Snabbast kanske inte alltid är bättre? Det kan stämma både bildligt och bokstavligt. Bildligt för att det egentligen är omöjligt att jämföra prestation, och kanske oviktigt. Men vi har ju valt att tävla och delta, då kommer prestationsjämförelsen på köpet. Men nog är det svårt att blunda för att det kanske är någon annan än vinnarna i respektive klasser idag som pressat sig mest? Bokstavligt för att det är så att det är skillnad på kvinnor och mäns fysiska kapacitet. Snabbast är inte alltid per automatik bättre. Jag vill påstå att vi lätt glömmer att tänka på det.

Om vi ska minnas det idag så är nog chansen stor att den bästa av alla pro´s idag var en kvinna, Leanda Cave.

Vi glömmer också bort, rätt som det är, att tänka på åldersskillnad, eller hur Bosse? :)

Ett löpexempel: Claes springer milen på 42 min. Han är långsammare än Håkan som springer samma mil på 40 minuter. Håkan är 46 år, Claes är 53. Håkan är snabbast men vem var egentligen bäst?

…och för att göra det hela ännu mer komplext. Emma är 39 och springer milen på 44 minuter. Vem är den bästa av dessa tre?

Nyfiken? Kolla denna! :)

Kalkylator löpning, ålder och kön.

Facit: Claes är bäst.

 


5216 b.gif?host=kathrinmortel.wordpress.com&blog=41095573&post=5216&subd=kathrinmortel&ref=&feed=1

Öpnna i nytt fönster