Som en tiggare

…kände jag mig och fick en aning skamset uttryck när det var dags för matutdelning på kvällens trevliga bloggträff på NWT. Jag hade nämligen inte anmält mig till träffen inom utsatt tid som mina bloggkollegor hade gjort. Jag hade mailat in till webbchefen Magnus endast några timmar innan starttid för mötet. Ändringar i mitt schema hade givit nya möjligheter. Magnus hade dock inte möjlighet att med så kort varsel beställa mat till mig. Alla mina möteskamrater delade därför generöst med sig av sina smarriga sallader till mig som inte hade en egen.
Känslan som infann sig när jag satt där med framsträckt tallrik och väntade på gåvor i form av mat påminde mig om den som jag upplever när jag skyndar in på min lokala matvarubutik. Då jag en kort stund tvingas vakna upp från min lilla varma värld (där jag skyndar in på ICA för att köpa onödigt många granatäpplen bara för att jag är sugen på sådana) och försöker slippa möta blicken från en ung frysande tiggarpojke med sorgsna ögon.
Jag satte ord på känslan och mötet fick en stunds intressant politisk inriktning. Vi hittade inga lösningar på problemen i världen eller dem runt hörnet heller för den delen. Vi var alla överens om att vi vill hjälpa dem som behöver oss, vi visste bara inte vilket sätt som var bra. Det finns förstås flera.
En grundläggande fråga är, till vilket pris vill vi hjälpa dem som behöver oss? Räcker det med att ge lite lagom? Om vi verkligen vill hjälpa en medmänniska, vad hindrar oss från att ta med den unga mannen utanför affären hem till vårt varma hus? Dela med oss av vår mat, vår soffa och våra kläder? Erbjuda honom att stanna hos oss så länge han vill, kanske för alltid? Vad hindrar dig och mig från det?
Att slå sig för bröstet och ge en sedel och sedan lämna pojken i kylan för att ensamma vända hem är inte att hjälpa. Det stillar ditt samvete, inget annat. De flesta av oss kan dela med oss lite…men är vi redo att dela lika?


5582 b.gif?host=kathrinmortel.wordpress.com&blog=41095573&post=5582&subd=kathrinmortel&ref=&feed=1

Öpnna i nytt fönster