SM långdistans

Lördagens SM i Motala blev ett riktigt kanonlopp. Jag kammade hem 6:e platsen på SM. Det var mycket bättre än jag ens vågat hoppas på. Jag lyckades slå alla som jag trodde mig ha en chans emot, plus några som jag inte trodde jag kunde slå.

Simning 4 km
Dagens bottennapp blev simningen, känslan var åt skogen eftersom jag tidigt tappade Mackans fötter. Simmade sedan solo till ungefär 1300 meter, sen kom två pers som jag hängde på. Jag fick därmed en relativt lugn resa på simningen. Eftersom han som drog i princip var av min kaliber så var det ingen poäng att jag skulle slösa kraft på att ligga först. Tiden blev 1:07 och det är väl den simformen jag är i just nu. Inte godkänt. Men jag hade i alla fall sparat lite energi då jag inte simmade ensam. 
Upp ur vattnet efter 4000 meter är en ganska omtumlande upplevelse, man har enormt tunnelseende och är i princip radiostyrd. Det känns som allt går superfort men det är säkerligen tvärtom. 

Cykling 120 km
Den började allt annat än bra. Jag glömde ta på nummerlappen som hängde på styret. Så jag sprang över tidtagningsmattan och blev stoppad av funktionärer för att ta på lappen. Sen rullade jag iväg med negativa tankar. Redan i först skarpa kurvan är det en asfaltskant som gjorde att jag tappade en av flaskorna. Jag vände för att plocka upp den - ännu mer negativa tankar. Cyklingen gick fyra varv på en 3 mils-bana där man körde genom ett industriområde och sedan genom ett vägbygge. Jävligt stökigt och med en massa bilar, jag cyklar alltid defensivt i sådana situationer och tappade säkerligen tid på varje varv i den sektionen. Cyklingen blev i princip solo. Jag hade Mackan ca 3 minuter framför men han körde hårt och drog ifrån mig, dessutom blev jag ifattkörd av Jonas från SCT. Han cyklade bra så jag tog följe på honom ca 1,5 mil, sedan var det jag som anförde. Det räddade nog min dag för jag hade så mycket dåliga tankar på cykeln. Ville bryta flera gånger och undrade vad fan jag höll på med. Med 15 km kvar började det regna litegrann och med 5 km kvar vräkte det ner och det blev en extremt försiktig avslutning på cyklingen. Jag passade dessutom på att tömma blåsan eftersom jag ville slippa det på löpningen. Har egentligen sagt att jag ska sluta upp med det för det är så äckligt men med hällregnet så kändes det hur fräscht som helst...
Tiden blev 3:16, och när jag jämför med konkurrenternas tider så var det trots allt ingen katastrof. Det fanns ju många småsaker som stal tid. Det i kombination med solo-cykling och negativa tankar gör att det finns mycket att förbättra till IM-Kalmar.

Löpning 30 km
Jag hade på förhand bestämt mig för en lyckad löpning. Skorna hade ju kunnat varit dyngsura i växlingsområdet, men smart som man är så hade jag petat in dem i en påse eftersom regnet var väntat. 
Således hade jag torra strumpor och skor vilket underlättade när dessa skulle på även om de naturligtvis blev genomblöta efter några hundra meters löpning. Benen svarade direkt. Första 2 km under 4-minuters fart och sen flöt det bara på. Jag sprang första milen på 39 minuter och då hade jag ett pisstopp (jag är en jävel på pissa när jag idrottar; hade dessutom en före simstart och två under simningen, dock utan att tappa fart). Jag sprang om folk hela tiden och fick även lite tidsangivelser längs banan. Andra milen gick på knappa 40 minuter, då hade jag sänkt farten lite pga kramp vid 12 km, fick till och med gå några steg. Krampen avtog till slut och sista varvet gick på strax under 41 minuter, det var väldigt mycket smärta på slutet. Totalt 1:59:50 enligt min klocka (officiella tiden inkluderar växlingen), det var dagens snabbaste löptid. Jag tog många skalper på löpningen och klättrade i resultatlistan ordentligt. Kom i mål som 7:a eftersom danska Rasmus Henning var med och tävlade, han vann tävlingen.

Henning slutade satsa som proffs förra året, men var under sin karriär en av världens bästa triathlonlöpare; har gjort 2:39 på IM-marathon. Om man får vara självgod och analysera till sin fördel så är det rätt gött att ha sprungit snabbare än honom ;-)
Han behövde dock inte springa hårt på sista varvet, men jag har läst hans race-report och han skrev att hans andra varv där han sprang ifatt KJ samt gick upp i ledningen var ett hårt varv. Det gick på 38:49. Den farten hade jag på första varvet, direkt av cykeln. Mycket Väl Godkänt!

Jag tillåter mig själv en rejäl ryggdunk efter detta lopp. De som var före mig, och flera av de bakom, har helt andra förutsättningar än jag. De tränar förmodligen dubbla tiden, åker på träningsläger och har sponsorer. 
Jag har två småbarn och ett hus att ta hand om, samt 40-timmars arbetsvecka, men jag har världens bästa blivande fru...

Nu är det 7 veckor till Kalmar, jag måste höja min simning, måste simma i princip varje dag. 
I Kalmar ska jag vara uppe ur vattnet med några som jag kan cykla med. 
Sen ska det springas som aldrig förr!

1063484_10151672877504911_1966800737_n.jpg
Hyfsat aero, men flaskstället bak ska bort.
Foto: Gunnar Eld


Öpnna i nytt fönster