Ironman Kalmar 2016 – Del 2

SIMNING

Till tonerna av Kentas ”just idag är jag stark” gick jag i vattnet ofrivilligt alldeles för långt fram i starten. Det blev något slags konstigt tvekande mellan vi som ville stå mer mot måltiden 1h10 minuter och de som ville starta i gruppen 1h blankt. Det var minst sagt glest därframme mellan leden, vilket ledde till att jag uppskattningsvis gick i vattnet bland de 200 första startande. Det blev dock aldrig något problem att gå i så tidigt. Det var kav lugnt på vattnet och det blev en relativt behaglig simning utan bråk och stök trots att jag blev svårt omsimmad hela tiden.

Jag hade Johannes och Tobias fötter lite mer än halvägs ut mot första bojen, men helt plötsligt upplevde jag att Tobias gick ut till höger och ökade tempot avsevärt. När jag försökte hänga på kände jag att pulsen sköt i höjden så jag slog av och släppte iväg dem. Johannes hade jag tappat tidigare. Efter det hade jag svårt att hitta bra fötter. De som jag hittade kunde jag bara hänga på ett kort tag eller så var de värdelösa på att navigera så jag släppte av det skälet.

Innan-simning-IM-kalmar.jpgKav Lugnt!

Bedömer att jag simmade ca 85% av banan helt solo. Jag tyckte att jag hittade ett bra tempo och det kändes som att det gick fortare än 2015 i alla fall. Jag hade satt ett tidsmål runt 1h8minuter på simningen och under simningens gång kändes det som om jag kunde nå målet. När jag kom upp efter de 3860 metrarna och såg att klockan stod på 1h12 minuter tänkte jag inte ”Fan va du är värdelös, nu är du back din sopa” som jag gjorde förra året. Istället noterade jag bara tiden och tänkte ”det är en lång dag, det är bara att mata på och koncentrera dig på att cykla bra”.

Utrustning på simningen var förutom tilldelad simmössa, Orca Sonar våtdräkt och Orca Killa 180 glasögon. Snittpuls 157, maxpuls 161 och 75 simtag i snitt per minut. Placering totalt efter simningen 681……snacka om omsimmad!

CYKEL

Hittade min cykelpåse snabbt och fick av våtdräkten hyfsat snabbt, men tog i år tid på mig att få på mig ett par strumpor i cykelskorna då det var betydligt svalare på morgonen i år än förra året. Växlingen gick på 3min31s mot 3min19s förra året. Black Healer stod i samma skick som jag lämnat den laddad med koncentrerad winforce carbo basic plus i Aeroflaskan mellan pinnarna och bara vatten i en flaska bakom sadeln samt en flaska lagningsgrejer i den andra hållaren bakom sadeln. I energiväskan på ramen hade jag 8 stycken winforce ultra energy hasselnöts gel, 4 salt tabletter och en winforce booster.

På väg ut mot Ölandsbron på Ängöleden kände jag ganska tidigt att benen var superduper sugna på att cykla fort och jag tog säkert 40 cyklister redan innan bron. Tänkte spräng dig inte nu utan känn efter kontinuerligt och kolla pulsen löpande. Jag har tyvärr ingen wattmätare så känsla och puls var det som fick styra mig. Min V800 var inställd på att lägga ett varv var 10:e minut. Dels så att jag kunde ha koll på min puls och fart och dels påminna mig om att ta energi regelbundet.

Att det skulle bli en väldigt bra cykling stod klart för mig redan efter 40km som jag passerade efter 1h3min. Det var nytt personbästa på olympisk distans och nu skulle jag göra en IM cykling. Alla varningsklockor ljöd i mitt huvud, men eftersom känslan var mer som ett lugnt långt träningspass slog jag undan alla negativa tankar och matade på och tänkte så länge puls och känsla är ok är allt grönt! I Degerhamn stod Ragge som planerat med en helt ny flaska winforce och jag hann typ bara säga ”hej och var är tjejerna”. Jag syftade på sambo Tina och dotter Amy som skulle varit där med honom enligt plan. Jag hann aldrig höra hans svar, men tänkte att då är dem vid 122 km som var nästa langningspunkt.

Allt kändes fortsatt bra när vi vände upp längs den västra sidan av södra Öland. När jag passerade 90km kom ”kalla kårar” känslan igen, ”2h24minuter, det är 1 minut från personbästa på halv Ironman…seriöst Rickard!”. Puls och känsla var dock fortfarande ok, men jag blev ändå lite försiktigare efter 90km. Även om känslan är ok så är gränsen att gå för hårt hårfin på en Ironman. När du väl går över gränsen om så än med 10-20 minuter så kan du vara körd. Detta har Ragge väldigt effektivt trummat in i min hjärna, tack Ragge! Men, med facit i hand hade jag nog kunnat vara lite mer offensiv mot andra halvan av cyklingen.

IM-2016-Black-Healer-1640x1091.jpgJag och Black Healer njuter av Öland.
Bild: Finisherpix.

Efter att ha passerat över bron igen och upplevt den otroliga publiken i rondellen vid Ängö leden inne i Kalmar så var det återigen dags för langning av Ragge. Här fick jag även 4 stycken ultra energy gels till, en arla blåbärs bar, 4 salt tabletter och en ny flaska winforce. Denna tillsammans med en flaska vatten skulle räcka till resterande ca 60km. Här stod mina älskade tjejer också. Grym känsla att se dem! Jag hann typ grymta ett snabbt hej och Ragge sa ”sjukt bra cyklat hittills”, och så var jag iväg igen.

De sista 60 km av cyklingen är småkuperade och hastigheten för alla sjunker lite och suger lite mer must ur benen så muskulärt började jag känna av benen mer och mer. Men känslan och pulsen var fortfarande kanon överlag. Den där drömgränsen på under 5h började dock närma sig mer och mer. Skulle det gå?

När det var ca 15km kvar så tog jag min första Winforce booster som gav mig en extra kick mot slutet av cyklingen. Jag ökade tempot så pass mycket att jag hade marginal att kissa ordentligt innan jag kom in i T2 för växling till löpning.

Känslan att glida in i T2 och inse att jag cyklat under 5h går inte att beskriva. Jag skrek rakt ut av lycka!

Cyklingen slutade på 4h58minuter. Jag cyklade i Fusion PWR tridräkt, Craft warm socks, Salomon exo calf sleeves, Spiuk Sec Seg skor och Giro Air Attack hjälm. Black Healer är en Canyon Speedmax CF 9.0 Pro med Reynolds assault framhjul och för dagen FFWD Disk. Snittpuls 140 och maxpuls 157.

Håll ut…..Löpningen och tankar efteråt i del 3…..to be continued!

Öpnna i nytt fönster