Lidingöloppet och Klassikern

I slutet av september var det dags för sista delen i en Svensk Klassiker 2017 för mig i och med Lidingöloppet. Med 3 fina personbästa i Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen så hade jag en god känsla inför Lidingöloppet. Givet resultaten på de andra loppen så siktade jag på en totaltid på klassikern på 15h30min. Jag skulle då vara tvungen att göra runt 2h12min på Lidingö. Det kändes fullt realistiskt eftersom jag gjorde 2h13min 2015 och tänkte att nu är jag i minst lika bra form. Tyvärr blev det inte riktigt så.

Primalcoaching och André hade i vanlig ordning gjort mitt uppladdningsprogram inför loppet och i det så var ett av de sista passen ett sprint intervall pass på 25 gånger 20 sekunder max och under det passet ryckte det till i baksida lår på ett obehagligt sätt. Något som satt i ända fram till start. Troligtvis har jag överbelastat mina baksidor i övergången till löpning efter mycket cykling i sommar fram till Stockholm Triathlon som jag körde i slutet på augusti.

Resan till Stockholm gick tillsammans med min vapendragare Tony som även kuskade upp till Vansbro med mig. Vi bodde bra i min brorsas övernattningslägenhet. Vi kom upp till Stockholm sent på fredagskvällen så det var bums i säng för att ladda för start på lördagen. Jag hade väldigt svårt att somna och låg och lyssnade framförallt på Tonys väsande andning. Efter att ha provat att lägga mig i olika vrår i den lilla ettan så kom jag till slut på vid 0300 att jag hade ett par öronproppar i necessären som åkte i och sedan somnade jag till slut. Inte världens bästa uppladdning.

Efter hotellfrukost på närliggande hotell så begav vi oss mot Lidingövallen tillsammans med alla tusentals löpare medelst tunnelbana och buss. Min kompis Maria mötte upp oss på Lidingövallen för att hjälpa mig med langning vilket var suveränt schysst. Efter att ha fördelat energi och bytt om var det snart dags för start. Stötte ihop med Jens på startgärdet och körde några 30 sekunders sprintar med honom i 3:30 fart och det kändes sådär. Tyckte jag var stram i baksidorna och matt i huvudet.

Liding%C3%B6-1-1640x922.pngStarten i 1B. Jag är nästan längst till vänster med skärm.

Starten gick och det var ett högt tempo redan från början. Första kilometern gick på 3:50 och jag kände snabbt att jag kom upp i puls. Tänkte att det lugnar snart ner sig. Men, jag fortsatte gå väl hårt med hög puls som följd. Här skulle jag varit smart och slagit av på tempot skulle det visa sig…..ett klassiskt Lidingö misstag. Första 15km gick på 1h3min alltså väl under min måltid, men jag tänkte att jag behövde den tiden till andra halvan av loppet och körde på. Vid ca 17-18km började det bli så jobbigt att jag fick slå av rejält på takten för att inte vägga totalt. Pulsen gick dock bara ner marginalt och Marias langning vid 20km kom som en skänk från ovan och jag stannade till ett kort tag för att få i mig vätska och min booster. Det kändes lite bättre efter det, men det höll bara i sig ett par kilometer. De sista kilometrarna mot mål var jag i en värld av smärta och harvade på i 5 minuters tempo…jag var en sorglig syn. Målrakan har aldrig varit så välkommen. Det jag är mest nöjd med var att jag prickade en så snygg sluttid 2:20:00 exakt! Även om jag hellre hade velat haft 2:12:00.

Liding%C3%B6loppet-2-1640x1093.jpgÄntligen Mål!

Man kan inte lyckas jämnt och jag tar ändå med mig en väldigt bra total tid på Klassikern som blev 15h37min. Det är 3:e bästa klassiker tiden 2017 efter idoler som Hjelmåker och Nilsson! Det är jag supernöjd med.

Klassiker-lista-1640x1578.jpgTopp 3

Nu hägrar i vanlig ordning höst traditionen Kullamannen till helgen där jag vikit ner mig och bara kör 2 varv på Dödens Zon. De riktiga hjältarna kör 160 km Ultra……galet. Återkommer med mina upplevelser från ett lerigt Kullaberg.

Utrustning: Salming Speed 3 skor, Salomon exo twin skin shorts, Salomon exo calf sleeves, Craft T-shirt

Energi: Winforce Carbo Basic, 1 Winforce booster och 1 Winforce Ultra Energy gel.

Från Polar V800: Snittpuls 174, Maxpuls 180

 

Öpnna i nytt fönster