Vansbro 2017

Jag har för någon vecka sedan avverkat 3:e delen av min Svenska Klassiker, Vansbrosimningen. Simning är definitivt inte min starkaste sida, men jag har jobbat enträget med den och i alla fall simmat regelbundet åtminstone en gång per vecka hela året. Efter Vätternrundan så fokuserade jag självklart lite mer på simningen och har även försökt komma igång mer på allvar med löpningen också.

Det är låååång bit till Vansbro för en skåning för att simma 3000 meter så dagen startade 0700 när min kompis Tony som jag samåkte med hämtade upp mig. Tony kör också klassikern i år och tiden upp gick relativt fort då vi hade mycket att prata om. Vi pratade bland annat om våra målsättningar. Jag har simmat en gång tidigare och det var 2011 så jag skojade om att jag var nöjd om jag hade förbättrat mig. Den gången hade jag över 62 minuter….Innerst inne hoppades jag på en tid runt 55 minuter. Fixade jag inte det skulle 15h och 30 minuter på klassikern totalt bli omöjligt att nå.

Vi hade valt att köra ”öppen älv” som är ungefär som vasaloppets öppet spår där det är fri start mellan 16-17 på fredagen innan den ”riktiga Vansbrosimningen på lördagen.

Efter lunch i Kristinehamn var vi framme i Vansbro vid 14 tiden. Jag kände nervositeten börja komma krypande när vi gick över bron och såg simmarna slita i motströmmen i Västerdalälven.

Vansbro-1.jpgPirrigt på bron innan start!

Tiden fram till start gick åt till att hämta startkuverten, skymta Johan Olsson i expo tältet hos Santander samt gå den långa vägen till starten. Det är då man slås av att 3000 meter ändå är ganska långt. Väl vid start tog vi på oss våtdräkterna och kunde hoppa i Västerdalälven och känna på vattnet och värma upp lite. Sedan var det dags att köa för att komma in i startfållan när den rullande starten gick vid 16:00. Vi fick sällskap i startfållan av min kompis Jens och hans kompis Andreas från IK Stern och stod och småsnackade med dem. Andreas har för övrigt en riktigt grym klassiker tid på gång efter sina 4:34 på vasan och 6:50 på Vättern…..respekt! Andreas var dock orolig för simningen som han inte alls är hemma på.

Klockan slog 16:00 och vi önskade varandra lycka till och efter en kort väntan var det dags för mig att hoppa i vattnet.

Start-vansbro.jpgLånad bild från starten!

Jag kom iväg bra och fokuserade på att inte gå ut för hårt utan hitta min rytm och tänka glid och teknik. Efter ett kort tag började mina glasögon imma igen…..helvete! Hur ska jag nu navigera?! Inte blev det bättre av att det var x antal hundra som hoppat i före mig och ”trafiken” var tät i vattnet. Som tur är såg jag i alla fall ca 10 meter framför mig och kunde därför hålla koll på banmarkeringen till höger om mig då jag andas 2-takt och höger. På så sätt tror jag ändå jag höll en relativ rak kurs även om det var mycket folk att ta sig runt och förbi i starten. När jag tittar i efterhand i min flow app till V800 så finns det dock utrymme för förbättringar och nej jag gick inte upp och sprang längs med Vanån….det är google som inte kan rita in åarna och älvarna ordentligt.

vansbro-2.pngRakt och rakt…..

Efter ca 1000 meter började det bli väldigt glest med folk och jag tänkte….fan har jag simmat fel och upp i någon sido bäck eller?? Försökte titta upp och framåt, men såg ju inte ett smack. Skit samma tänkte jag så länge jag ser en markering till höger så är det lugnt. Fortsatte veva på i min ensamhet. Helt plötsligt försvann markeringen till höger…..va fan! Nu måste jag vara helt lost. Tittade upp och fick syn på en brygga och tänkte, ok lugnt snart i Västerdalälven. Mycket riktigt kom den välbekanta högersvängen då man går från Vanån till Västerdalälven.

Här höll jag mig kloss mot bryggorna som löper från strax innan svängen hela vägen till målet. Det är minst motströms där. I år tyckte jag dock inte man märkte någon jätteskillnad i ström mellan Vanån och Västerdalälven.

Som i hitta Nemo var mantrat i huvudet nu ”fortsätt simma” och körde så hårt jag kunde. Då och då kom jag ikapp en annan simmare som låg kloss vid bryggorna och fick gå ut en bit för att komma om. Nu började jag också se skyltar på bryggan. Den första jag såg var ”300 M”. I mitt mosiga huvud och i dimman i glasögonen fattade jag inte om det var 300 M kvar eller om vi simmat 300 M i Västerdalälven…..pucko! Klart det var 300 kvar vilket jag förstod när jag såg 200 M. Försökte lägga in en spurt när poletten trillade ner.

Efter 48min 55sekunder kunde jag lägga handen på mål plattan där tiden tas. Sen kom krampen från helvete! Kunde inte ta mig upp för rampen vid målet. Fick ligga raklång ett bra tag där innan jag kunde ta mig upp. Hade inte känt någonting under loppet så det var ju bra timing att krampen kom där, måste varit den grymma spurten.

Tiden innebär att jag nu måste göra 2h12min39sek på Lidingö för att klara mitt mål 15h30min på klassikern så nu får jag börja ladda för Lidingöloppet! Jag hade tänkt köra ultravasan i år också, men med tanke på längden och återhämtningen efter ett så långt löplopp kommer jag lägga allt krut på att nå målet med klassikern istället…..håll tummarna.

Utrustning: Orca Sonar våtdräkt, Orca Killa 180 glasögon

Energi: Älv och Å vatten

Från Polar V800: Inget pulsband på, distans 2987 M (ganska spot on), snitttempo 1:38 min/100 meter

Öpnna i nytt fönster