Åsa firade Hawaii-bragden med den berömda efterfesten

bdd61babb7ffd0bb5df33a64d00b9197.jpg
Åsa i mål som 8:e kvinna!
Foto: Lars Ersang

Hawaii bjöd på stekhett väder och en rejäl folkfest. 34 svenskar fullföljde tävlingen och den som imponerade bäst var Åsa Lundström genom att bli 8:e bästa kvinna. Hur hon firade? Genom att skaka loss på den berömda efterfesten så klart!

Vilken fest! Massor av svenska deltagare var på plats och tävlade lördagen när Ironman World Championship avgjordes. Det var varmare än varmast, och den triathlet som imponerade mest denna lördag var vårt svenska proffs Åsa Lundström som placerade som bästa svensk och 8:e bästa kvinna med tiden 09.22.59.

Din bästa placering någonsin på IM Hawaii. Hur känns det i kroppen så här dagarna efter?
– Nu är det två dagar efter, och med det sagt är det även dagen efter den berömda efterfesten, så i ärlighetens namn är kroppen lite trött och sliten överallt. Dessutom brukar det göra mest ont i musklerna dag två så det är lite som väntat.

Visste du under loppet hur du låg placeringsmässigt?
– Jag fick en första indikation vid vändpunkten i Hawi på cyklingen men fick första informationen utifrån när jag började löpningen. Sen tappade jag kollen lite när vi var i den folktomma delen av löpningen, omkring EnergyLab.

Vad kändes lättast/ lite tyngre under tävlingen?
– Egentligen kändes alla delar bättre än i fjol, då jag disponerade loppet bättre. Sett i backspegeln var jag nog lite väl konservativ på cyklingen, särskilt första halvan, då det gick lite "för" lätt och totaltiden var lite för långsam jmf med konkurrenter.

Hur har du förberett dig inför den här tävlingen?
– Som i fjol. En liten mittsäsongsvila i juli, en medeldistanstävling (Tjörn Triathlon) i slutet av augusti och sen 3 veckors läger på Playitas Resort, Fuerteventura. Kom till Hawaii 10 dgr före tävlingen.

Det var otroligt varmt under tävlingsdagen. Hur kom det sig att du kunde tackla värmen så pass bra?
– Dels tror jag att man är mer individuellt mer eller mindre lämpad att prestera i värmen, och där har jag nog tur jämfört med många andra skandinaver, och dels har jag stort fokus på en nedkylningsstrategi under både cyklingen och löpningen. Jag tror nyckeln ligger i att aktivt förebygga överhettning innan man börjar känna sig varm. Precis som med näringsintaget.

Vad var ditt mål med tävlingen?
– Topp 10 var mitt officiella resultatmål, och mitt privata var ett par placeringar bättre. Prestationsmålet var att bättra min simtid jämfört frontgruppen och att våga ha is i magen under cyklingen och stabil löpning som resultat.

Hur firade du det här?
– Jag har kört 16 ironmandistanser och i år var första gången som jag orkade gå på efterfesten. Jag tror jag valde helt rätt tävling att göra den premiären på. Nu ska jag och mitt supportteam till Oahu ett par dagar för semester.

Vad kommer härnäst?
– Det är inte helt klart, då det berodde på resultatet i Kona, men det lutar åt att jag åker till Busselton och kör IM Western Australia direkt från det läger på Thanyapura, Thailand, som jag ska till med Terrible Tuesdays Triklubb i slutet av november. Men före dess ska vi flytta in i hus!

Daniela Ryf från Schweiz vann på tiden 08:46:46, vilket också blev nytt banrekord. Hon försvarade därmed sin titel från 2015. På herrsidan vann Jan Frodeno från Tyskland  snabbast på tiden 08:06:30. Även han försvarade sitt guld från 2015.

I årets Ironman-tävling kunde även äldsta ironman-finisher genom tiderna presenteras. Inada, Hiromu från Japan sprang i mål på finfina tiden 16.49.13. Även det en bragd!

Hela resultatlistan hittar du här. 

Öpnna i nytt fönster