Banrekord när ÖtillÖ avgjordes

9e64133465cecd253f09714176a278a1.jpg
Glada tjejer!
Foto: Jakob Edholm

När 2016-års Swimrun World Championship avgjordes under måndagen var det utmärkta förhållanden och otroligt nog banrekord i alla tre klasserna.

En av världens tuffaste endagstävlingar avgjordes under måndagen när nära 120 lag ställdes på startlinjen ute på Sandhamn i Stockholms skärgård. Tävlingen sträckte sig från tidig morgon till sen eftermiddag. Att springa på stigar, hala klippor, i skogen, på grus och asfalt och simma i det kalla vattnet i totalt 75 km, där sammanlagt 26 öar ska besegras, är en utmaning även för de allra starkaste lagen.

Tävlingen avgjordes i tre olika klasser: en herrklass, en damklass och en mixklass. Och vilken tävling det blev. För första gången någonsin tog sig ett lag i mål på under 8-timmar vilket också blev nytt banrekord. Herrlaget med Lelle Moberg och Daniel Hansson, Swedish Armed Forces pressade på och sprang i mål på otroliga tiden 7:59:04, inte många minuter från tvåan Paul Krochak och Oscar Olsson, Team Head Swimming, 8:07:57.

Till Marathon.se berättar Daniel Hansson:
– Vi har jobbat väldigt hårt för det här hela året och vårt absoluta mål i ett par års tid har varit att klara åttatimmarsgränsen. Vi hade en väl förberedd plan för loppet och vi klarade att hålla den, både taktiskt och mentalt. Det var tufft mentalt, vi kände oss pressade hela loppet och Paul [Krochak] och Oscar [Olsson] hjälpte till att hålla upp tempot.

Även i mixklassen blev det nytt banrekord. Eva Nyström som tillsammans med Adriel Young, Thule Adventure Team vann den klassen. Eva som fick så sent som i maj en dotter, var den snabbaste kvinnan någonsin att ta sig i mål i tävlingen på tiden 8:49:58. Dessutom var det första gången hon ställde upp i ÖtillÖ.

Inte nog med att herrarna och mixklassen drog till med fina tider. Damerna ville inte vara sämre och där blev det alltså också ett banrekord när Team Addnature med Kristin Larsson och Annika Ericsson när korsade mållinjen på fina 9:32:03.

Av de cirka 120 lag som startade tog sig 110 lag i mål. Det är första gången så många lag klarade hela utmaningen.

Resultat topp tre ÖtillÖ

Herrar:

  1. Lelle Moberg (SWE) och Daniel Hansson (SWE), Swedish Armed Forces, 7:59:04
  2. Paul Krochak (CAN) och Oscar Olsson (SWE), Team Head Swimming, 8:07:57
  3. Fredrik Axegård (SWE) och Alex Flores (SWE), Team Runfast 77, 8:16:49

Mix:

  1. Eva Nyström (SWE) och Adriel Young (AUS), Thule Adventure Team 8:49:58
  2. Staffan Björklund (SWE) och Marika Wagner (SWE), Apollo Sports/Head Swimming 9:09:52
  3. Diane Sadik (SWE) och Rickard Berglund (SWE), Swimrunshop.com, 9:20:14 

Dam:

  1. Kristin Larsson (SWE) och Annika Ericsson (SWE), Addnature, 9:32:03
  2. Ulrika Eriksson (SWE) och Helena Sivertsson (SWE), Team Icebug 9:44:41
  3. Bibben Nordblom (SWE) och Maja Tesch (SWE) Team Head Swimming, 9:48:01

 Hela resultatlistan ÖtillÖ

Öpnna i nytt fönster