Nio tips inför din första triathlontävling

18e7c9c21365004169da289e4183598e.jpg

Ska du köra din första triathlontävling i år kanske det finns vissa delar som du funderar lite extra på. Vi ger dig tipsen på hur du lägger upp din allra första triathlontävling.


 1. Kom i tid. Försök att komma till starten minst 90 minuter innan startskottet går så du hinner ställa iordning och få din utrustning på plats i växlingsområdet.
 2. Uppvärmning. När du fått allt på plats är det dags för uppvärmning. Spring en kort sträcka och cykla en liten runda. Kontrollera att växlarna fungerar som de ska och lägg i en låg växel inför starten. Hoppa sedan i våtdräkten och ta några simtag.
 3. Starten. Starten i triathlontävlingar brukar kunna vara smått kaotiskt på grund av all trängsel i vattnet. Är du nervös är kan du placera dig lite på sidan och väntar några sekunder efter att startskottet gått. Får du lite utrymme är det enklare att hitta simrytmen snabbare och det vinner du på i längden.
 4. Simningen. Ofta är deltagarna uppdelade i i grupper som ger sig i väg med någon minuts mellanrum. Försök att hålla ett jämnt tempo när du simmar. Kom ihåg att kontrollera kursen. Lyft huvudet då och då för att kasta en blick framåt. Känns det svårt kan du växla till bröstsim i några simtag. Viktigt är att hela tiden hålla igång, att stanna och trampa vatten är tidsödande och tar på krafterna.
 5. Första växlingen (T1). Ta av dig våtdräkten, simglasögonen och simmössan när du kommit in till växlingsområdet. Torka fötterna innan du tar på dig cykelskorna och sätt sedan på dig hjälmen. Ät och drick något litet. Ta cykeln och spring mot cykelstarten.
 6. Cyklingen. Även om du känner dig stark efter simningen – försök att hålla igen lite på krafterna i cyklingen. Även den bäste av löpare kan få stora problem efter att ha matat på för hårt på cykeln. Ett bra riktmärke är att ligga på nivå 7 på en skala av 10. Tanka också ordentligt med energi under cykelmomentet. Det är mycket enklare att äta och dricka på cykeln än under löpningen.
  Om du börjar känna dig stel i låren och i vaderna – ställ dig upp på pedalerna och stretcha ut. Tänk på att hålla till höger om du inte tänker cykla förbi någon. Vill du cykla om någon: Ropa ”kommer vänster!” innan du kör om.
 7. Andra växlingen (T2). Spring in i växlingsområdet när du cyklat klart. Ställ upp cykeln, ta av hjälm, byt skor och börja springa. Ta det lugnt i början och försök att komma in i en rytm som känns bra.
 8. Löpningen. Fokusera på din stegfrekvens och armpendling under den första kilometern. I det här läget av tävlingen är det vanligt om dina ben skriker efter vila. 10 km löpning kan lätt kännas som ett halvmaraton. Ett tips är att hjälpa dina trötta ben genom att pendla ordentligt med armarna. Det får benen att falla in i samma rytm.
 9. När du springer i mål. Kom ihåg att göra det med stil och med ett högt segervrål!

Tips och illustration hämtade från boken Triathlon för dig av Jojje Borssén och Jonas Colting.

Öpnna i nytt fönster