Veckans triathlet: Johnny Toldnes

bcd46f8c7211be22021a3b04b7ad2d2b.jpg

Tri-profiler: Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker två år i rad. Efter det ville han ha en ny utmaning – han anmälde sig till Ironman Kalmar och på den vägen är det.

Ålder: 31
Längd: 186
Vikt: 76
Klubb: Umara Sports Club
Hemsida/ blogg: toldnes.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag är MTB cyklist i grunden och höll på med det när jag var 10-15 år. Sedan kom intresset för motoriserad sport och började jag tävla i roadracing 17-19 års ålder i 125 och 250cc klassen i SM, nordiska och norska mästerskapen. Sedan var jag en riktig soffpotatis i några år innan triathlonintresset började.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Började med en Svensk Klassiker 2011 och gjorde även samma sak 2012 tills jag ville ha en ny utmaning som blev Ironman Kalmar 2013 och sedan var jag fast.

Vilken distans satsar du på?
– Ironman och halv Ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Beroende på period på året men jag kör ungefär 3-5 simpass, 3 tuffare nyckelpass som är blandat cykel/ löpning vecka för vecka. Utöver dessa pass blir det lugnare cirkulationsträning och oftast ett styrketräningspass per vecka

Hur lägger du upp träningen över året?
– Just nu är det min coach Fredrik Bäckson som lägger upp min träning över hela året, som förövrigt fått mig att prestera bättre än någonsin.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen är min svaghet.

Vilka är dina styrkor?
– Är stark på cykeln och och har en bra vilja.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Rent tidsmässigt om man räknar timmar så blir det ca 70 % cykel, 20 % löpning och 10 % simning. Men i antal pass så är det ganska jämnt fördelat.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ironman Kalmar och Jönköping 70.30

Vad är dina bästa tips till nya triathleter?
– Satsa på att skaffa en coach först istället för att köpa de dyraste prylarna. Jag skaffade en coach först efter att jag har hållit på i cirka 3 år och det är nu som jag verkligen har börjat utvecklas.
Ha kul, och ta det inte för seriöst.

Vad tycker du det är bäst att träna?
– Tävlingar är den bästa träningsformen, försöker få in några 10 km löplopp på våren som bra fartpass samt kortare triathlontävlingar. Jag får ut så mycket mer av att ett pass om jag har en nummerlapp på sig. Annars ligger cykeln mig varmast om hjärtat.

Hur många punkor innan du bryter?
– Aldrig fått punka på tävling ”knack, knack ta i trä” så vet faktiskt inte. Men försöker att aldrig bryta om inte jag mår på riktigt dåligt. 

Värsta och bästa simning:
– Uppsala triathlon och Fyrisån är ingen favorit av flera anledningar då det är trångt, strömt och känns lite ofräscht. Bästa simningen är Vansbro triathlon då man får en sjuk bra känsla medströms första 1000 metrarna.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Ca 8-13 timmar.

Våtdräkt:
– 2xu V3 som sprack i helgens Uppsala triathlon så någon får gärna sponsra med en ny :)

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel): 
– Planet X Exocet 2 Limited Edition.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Kinvara.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Fråga igen i höst då hoppas jag kunna skryta lite :)

Målsättning:
– I år är det sub 10 i Kalmar, och prestera riktigt bra Jönköping. De mer långsiktiga vågar jag nog inte yttra mig om än.

182615.jpg 

Öpnna i nytt fönster