Veckans triathlet: Lisa Hermansson

03d6884526967f4419ca6e72644a8908.jpg

Lisa Hermansson började med triathlon så sent som förra året. Trots det har hon hunnit med en del tävlingar och för henne har terrängtriathlon hittills varit det som lockat mest. Xterra-tävlingen i Hawaii i höstas var en stor höjdpunkt och nu är hon i full gång med träning för kommande säsong.

Namn: Lisa Hermansson 

Ålder: 32

Längd: 172

Vikt: 68 kg

Klubb: Ingen. Än.

Instagram: lisa_hermansson

Berätta lite om din idrottsbakgrund:

 Glad motionär som gillar att vara aktiv. Upp till gymnaiset var det hästhoppning som var fokus och under gymnasiet blev det även en del snowboard. När jag började på universitetet blev träning och löpning en form av terapi för mig. 


Hur kommer det sig att du började med triathlon?

– Allra första gången jag kom i kontakt med triathlon var när jag hakade på en kompis som skulle köra olympisk distans i Stockholm Triathlon. Då hängde jag dock bara med på löpträningen. Cykel hoppades jag att jag skulle uppskatta, fast det var bara skrämmande varje gång jag skulle ut.

Vid ett tillfälle var jag med och kollade på en simträning och konstaterade att jag hade inte ens fixat uppvärmningen. Det året flyttade jag till Malmö så något triathlon i Stockholm blev det aldrig. Däremot genomförde jag Malmö Triathlon, olympisk distans lite senare. Bröstsim i våtdräkt och utan cykelträning kändes det som de fyra milen aldrig skulle ta slut. Löpningen trodde jag skulle vara riktigt rolig att gå ut på men benen var slut. Jag kom i mål och var nöjd med det och tänkte; Aldrig igen!


Sen gick det några år och mina prylar samlade mest damm och flyttades med mellan olika bostäder. Så i juni 2015 hakade jag på en genomcykling av Xterra Swedens bana med Team Snabbare och tyckte mtb var riktigt kul och utmanande. Veckan innan hade jag gjort två löplopp på en vecka och eftersom jag tidigare inte simmat passade jag då på att hoppa i vattnet en stund och ta några simtag.

Det blev fler simpass och fler test av Xterras bana och jag bestämde mig för att köra Xterra Sweden och efter det även Xterra Danmark. För att förbereda mig för Danmark passade jag på att köra några fler tävlingar under sommaren.

Vilken distans satsar du på?

– Eftersom Xterra nästan är olympisk distans har det varit det jag satsat på under 2015.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?

 Det varierar beroende på jobb, resor osv. Jag försöker simma 1 eller 2 ggr i veckan. Cykla 2-3 ggr/v, springa 2-3 ggr och styrka 2-3 ggr/v.


Hur lägger du upp träningen över året?

– Det blev väldigt mycket träning i somras och höstas eftersom jag började simma och cykla så sent som i juni. Efter sista tävlingen tog jag några veckor med lågintensiv träning och fler gympass för att hitta motivationen igen och fundera över om jag verkligen skulle fortsätta.


Vilka är dina svagheter?

– Choklad? Dåligt tålamod...


Vilka är dina styrkor?

– Sett till de tävlingar jag genomfört så är jag väldigt sällan snabbast på någonting men jag har fått en okej totaltid på de tävlingar jag gjort.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?

– När det är mycket i vardagen blir det lätt att jag föredrar styrka och löpning just för att det är så enkelt. Cykling börjar jag uppskatta mer och mer. Simning är det jag lägger minst tid på.

Vad är ditt stora mål i år?

– Att genomföra en halv ironman eller liknande.

Vad är dina bästa tips till nya triathleter?

– Börja med att göra en sprint. Att starta med olympisk är inget jag kan rekommendera. Om man tycker simningen är utmanande så ta simlektioner tidigt. En bike fit gjorde cyklingen roligare för mig.


Var tycker du det är bäst att träna?

– Det beror på vad jag ska träna. Utomhus i dagsljus och värme skulle jag föredra om jag fick välja.

Hur många punkor innan du bryter?

– Noll på tävling. 

 

Värsta och bästa simning:

 Värsta; Xterra Sweden. Glasögon som immade och läckte vatten. Springa upp på land efter första simvarvet blev lite av en chock för mig.

Bästa; Xterra Maui tyckte jag var riktigt coolt. Salt, varmt och klart vatten.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?

– 6-10 timmar.

 

Våtdräkt: 

– 2xu v2.

 

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):

– Specialized epic elite.

 

Löparskor (förstaval tävlingsskor):

– Om det går; asics noosa tri. På terrängloppen har det varierat beroende på bana. Ice bugs, inov8.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):

2015 hade jag snabbast tid på;

Motala Ica maxi mtb challenge

Badsjö triathlon

Lidingö terrängtriathlon 

Stockholm Triathlon sprint motion

 

Målsättning:

– Bli rörligare, snabbare och uthålligare!

153547.jpg 

Öpnna i nytt fönster