Veckans triathlet: Mia Fogel

621727b388323ca786b1594afa36bd81.jpg

För Mia Fogel var det bara hästar och dans som gällde långt in i vuxen ålder. Sedan kom en period i hennes liv som gjorde att hon fastnade för cykling och genomförde flera Vätternrundor. Steget från cykel till triathlon är inte speciell stort, och efter att ha träffat en vän som väckte hennes nyfikenhet testade hon på sporten. Idag är favoritdistansen Ironman.

Namn: Mia Fogel
Ålder: 44 år
Längd: 169
Vikt: 60
Klubb: Väsby SS Triathlon
Hemsida/ blogg: www.miafogel.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Innan jag började med triathlon var jag inte särskilt idrottsintresserad. Jag är hästtjej från början och tillbringade min tid i stallet långt upp i vuxen ålder. Efter min tid i stallet började jag dansa bugg och sedan latinamerikansk dans. Efter en kort tävlingskarriär landade jag i soffan där jag blev jag kvar under en period tills jag drabbades av nån form av 30-års kris som styrde in mig på En svensk klassiker. Då fastnade jag för cyklingen och det blev några fler Vätternrundor med ambitionsnivån att genomföra, vilket bara det var stort för mig då. 

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag gick en kurs via jobbet för åtta år sedan och där träffade jag en tjej som var triathlet och hon pratade så varmt och inspirerande om sporten att det väckte min nyfikenhet. Själv befann jag mig just då i ett mottagligt läge. Jag hade cyklat mig lite trött på Vätternrundan och andra motionslopp på cykeln. Den nyfunna vännen både triggade och utmanade mig att börja träna triathlon. Hon hade till och med gjort en Ironman och jag kunde inte förstå hur någon kunde klara något sånt. Så jag letade upp Väsby SS Triathlon som tog emot mig med öppna armar och som förde mig fram mot min första tävling och därmed blev jag fast. Jag upptäckte den varma gemenskap som finns inom sporten.  Och jag upptäckte den ljuva känslan av att klara av något som jag inte trodde jag kunde.

Vilken distans satsar du på?
– Jag är främst långdistansare och Ironmandistansen är min favorit.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– En normal träningsvecka består av 2 simpass med klubben, 1-2 styrkepass, 2-3 cykelpass och 2-3 löppass. Långpassen förläggs oftast till helgerna och under veckan de kortare och intensivare passen.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har fördelen att träna för en fantastisk coach som lägger upp min träning utifrån min mål, behov och förutsättningar. Han har ansvaret för upplägget vilket passar mig utmärkt då jag själv inte har någon koll på hur jag ska göra. Upplägget är periodiserat efter de prioriterade tävlingar jag vill göra. Under vinterhalvåret blir det oftast mer korta och hårda intervallpass och styrketräningen får mer utrymme i träningsprogrammet för att bygga en stark och skadefri kropp. När det närmar sig vår och tävlingssäsong så bygger vi mer volym och träningen blir mer grenspecifik.

Vilka är dina svagheter?
– I kalla förhållanden har jag svårt att prestera varför jag hellre tävlar utomlands än i Sverige.

Vilka är dina styrkor?
– Min simning och oräddhet i vattnet är nog min främsta styrka just nu. Ju hårdare och tuffare simning, desto bättre blir jag, särskilt under tävlingar där det är våtdräktsförbud. Och som motsats till min svaghet med att klara kyligt klimat så tål jag värme väldigt bra. När många klagar på värmen kan jag slappna av och sluta frysa. Jag avskyr att frysa.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Jag tränar rätt jämnt mellan grenarna. Fördelar timmarna på ca 30% cykling, 25 % simning, 25 % löpning och 20% styrketräning.

Vad är ditt stora mål i år?
– I år gör jag en seriös satsning på att lyfta mig en nivå och kommer vara tjänstledig från mitt jobb under ca 8 månader för att träna på heltid. Målet är att se hur bra just jag kan bli med de bästa tänkbara förutsättningarna. Tävlingsmålet i år är Ironman Malaysia i november.

Vad är dina bästa tips till nya triatleter?
– Hitta en bra triathlonklubb där du kan få både råd, pepp och bra träning tillsammans med likasinnade. Simma öppet vatten så mycket du kan tillsammans med många andra där ni tränar specifikt på explosiva masstarter så du vet hur det känns att få lite smällar och hamna under vatten. Då är du väl förberedd sedan och kan ta simmomentet med ro. Och till sist, stressa inte med din träning. Det kommer alltid finnas de som är bättre än dig. Se till att du utvecklar dig i din egen takt som din kropp klarar av.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Mallorca är mitt absolut bästa träningsställe. Cyklingen där är helt fantastisk. Har också nyligen upptäckt träningsanläggningen Thanyaphura på Phuket, Thailand. Överraskande bra träningsförutsättningar i riktigt varmt klimat.

Hur många punkor innan du bryter?
– På en Ironman har jag hittills bara haft med mig prylar för att laga en punktering. På en medeldistans likaså. På riktigt korta distanser har jag inte med mig något alls, får jag punka då så bryter jag.

Värsta och bästa simning:
– Den värsta simningen jag upplevt var nog min allra första triathlontävling i Surahammar. Jag hade just lärt mig crawla, knappt simmat ute i öppet vatten och än mindre med andra. Chocken av kylan i vattnet och alla vevande armar omkring mig gjorde att jag glömde bort hur man simmar crawl. Jag flaxade lite och hyperventilerade innan jag åtminstone kunde börja bröstsimma. Dessutom hade jag inga öronproppar så när jag kom upp ur vattnet var jag så yr så jag var tvungen att sätta mig ner för att kunna få av mig våtdräkten.

Den bästa simningen... jag har haft många bra simningar men kanske Ironman Cozumel är ett av de starkaste minnena, där vinden den dagen var riktigt hård och gjorde vågorna höga och tuffa. Flera blev sjösjuka och tvingades bryta. Jag simmade starkt och kom upp ur vattnet på en framskjuten placeringen i min age-group. Jag hann dessutom njuta av det varma vattnet som var så klart och där man hela tiden kunde se djurlivet och de vinkande dykarna på botten. Fantastisk känsla.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Ca 8 timmar.

Våtdräkt:
– Head Black Marlin och Orca 3.8.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Specialized Transition tempocykel.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Adidas Adios.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
10:a Ironman 70.3 Pays d´Aix Provence
15:e Ironman 70.3 Zell am See
1:a Svenska cupen Master D40
Bronsmedalj RM Sprint
Silvermedalj RM Olympisk

Målsättning:
– Att kvalificera mig till Ironman World Championship på Hawaii.

159064.jpg?m=1 

Öpnna i nytt fönster